SAYIN ÖZCAN ÖZGÜR
Karabağlar Yaylası üzerinden Muğla'nın su meselesini gündeme getirmek istedim ve 12.01.2021 Sallı günü kaleme aldığım “Devekuşu gibiyiz; hem de ürkek ve faydacı..” başlıklı yazımla 4 günde nerelere geldik. Bu gün beşinci gün. Bu su meselesi daha çok su götürür... Bir beş gün daha yazılabilir, ama başka konular da var.
Ben konuyu gündeme getirdim diye değildir elbette.. İlk yazımın çıktığı 12 Ocak 2021 tarihinde MUSKİ'den basına açıklama geldi mi bilmiyorum. Bana gelmedi. Altar Zeyhan arkadaşımız “Muğla'da su rezervleri ve baraj seviyeleri kritik seviyelere indi” başıklı haber yaptı. Tesadüftür...
Buarada AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan'dan da bir açıklama geldi. Bu tesadüf değil. Açıklamayı Ankara'daki danışmanı Mustafa Aydoğan e posta ile iletti. “14 Ocak 2021 tarihli köşe yazınızda 'Sandras Suyu' projesine yer vermişsiniz. Öncelikle Muğla’ya yapılacak yatırımlar için gösterdiğiniz hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum.” demiş. Oysa telefonla da diyebilirdi...
Niyetim bugün ele aldığım konuma, soruna çözüm önerilerini, önerilerimi paylaşıp noktayı koymaktı. Bunu önümüzdeki hafta birara yaparız...
xx xx xx
MUSKİ KURAKLIK UYARISI YAPMIŞ
Önce MUSKİ'nin açıklamasını paylaşalım. Altar Zeyhan'ın haberine göre, MUSKİ (Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürlüğü tarafından kuraklıkla ilgili uyarılarda bulunulmuş. Geçen Salı gününden beri ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Yapmaya çalıştığımın muhatabı MUSKİ ve DSİ ile “Muğla siyaseti”...
MUSKİ'nin uyarıda bulundukları kimler olabilir?!
MUSKİ’den yapılan açıklamada “Muğla genelinde gerek yeraltı su rezervleri gerekse baraj seviyeleri kritik seviyelere inmiştir” denilmiş. MUSKİ Genel Müdürü bunu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e demiş olabilir mi acaba?
Haberde, MUSKİ Genel Müdürü yaptığı değerlendirmede iklim değişikliği ve kuraklık üzerine bilimsel açıklamalar da yaparak, “İleriki yıllarda da devam edeceği öngörülen kuraklıkla ilgili olarak, Kurumların, Sivil toplum Kuruluşlarının ve Vatandaşlarımızın duyarlılığı büyük önem arz etmektedir” demiş.
Doğru demiş. Kendileri ne gibi duyarlılık gösteriyorlar acaba?
Önceki günkü yazıma yorum yapan İzzet Unsal da MUSKİ'yi eleştirip “Siz hiç duydunuz mu kısa, orta, uzun vadede su temini projesi tanıtımı.” diyordu... İzzet Ünsal da doğru demiş...
xx xx xx
BENİ ACI ACI BİR GÜLMEK ALDI...
MUSKİ Genel Müdürü içme ve kullanma suyunun tasarruflu kullanılması amacıyla da abonelerine “Vatandaşlarımızın musluk başlarına su tasarruf aparatları takması, tuvalet rezervuarlarının tasarruflu rezervuarlarla değiştirilmesi, sensörlü muslukların takılması, havuz suyu, bahçe sulama ve tarımsal sulamaların kesinlikle şebeke suyundan yapılmaması gibi birçok klasik tasarruflu kullanımı sağlayacak diğer yöntemler ile birlikte su bilincinin ve çevreninin korunmasının çocuklarımıza aşılanması gibi basit önlemler kuraklığın etkisini hafifletebilecektir.” şeklinde önerilerde bulunmuş.
Beni gerçekten acı acı bir gülmek aldı...
Öneriler yerinde, ama “su bilincinin ve çevreninin korunmasının çocuklarımıza aşılanması gibi basit önlemler” ne kadar “basit” olabilir?.. Bu önlemler kuraklığın etkisini belki hafifletebilir.. Ama adama “Bu konuda siz ne yaptınız, yapacaksınız? Anlatacak bir şeyiniz yok mu?” diye de sorarlar...
Niyetinizin iyi olmadığını bilsem “Hangi inşaat malzemesi mağazasını önerirsiniz?” diye sorardım!
Ancak “Sizin önlemleriniz ne? Kayıp kaçaklar için ne yapıyorsunuz?” diye sormak isterim...
xx xx xx
Neyse ki Altar Zeyhan, “Muğla'da içme suyunun yerüstü kaynaklardan elde edilme oranı yüzde 17 seviyesinde” ara başlığı ile MUSKİ Genel Müdürünün şu ifadelerine yer vermiş:
“MUSKİ kuraklık ile mücadele kapsamında; sorun yaşanacak yerleşimlerin tespiti, kayıp kaçak oranlarının azaltılması, yeni kaynak araştırmalarının yapılması ve tahsis işlemlerinin başlatılması, efektif sistem yönetimi gibi çalışmalar yapmaktadır. Ülke genelinde ortalama olarak içme suyu %54 oranında yerüstü su kaynaklarından temin edilirken bu oran ne yazık ki Muğla’mızda sadece %17 seviyesindedir. Bu oranın ülke ortalamasına getirilebilmesi adına ilgili kurumun yeni içme suyu barajları yapımına ve/veya mevcut baraj ve göletlerden içme suyu tahsis miktarlarını acilen yükseltmesi gerekmektedir”
Ne güzel... Millet tasarruf edecek, bilinçli çocuklar yetiştirecek, Devlet te göl baraj yapacak... Peki siz?!
xx xx xx
YELDA EROL GÖKCAN'IN SİTEMİ...
AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan hanımefendi danışmanı vasıtasıyla gönderdiği açıklamasında söze “14 Ocak 2021 tarihli köşe yazınızda 'Sandras Suyu' projesine yer vermişsiniz. Öncelikle Muğla’ya yapılacak yatırımlar için gösterdiğiniz hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum. Ancak şunu da bilmenizi isterim ki; AK Parti kurulduğu günden beri 18 yıldır Partimin her kademesinde görev almış bir Muğla’lı olarak aynı hassasiyeti en az sizin kadar ve görevim gereği de sizden fazla bir şekilde göstermekteyim. Sandras Suyu hikayesi olarak adlandırdığınız ve şahsımı da eleştirdiğiniz süreçle ilgili bilgilendirme zaruriyeti hasıl olmuştur.” diye başlamış...
Estağfurullah... Siz bir “milletvekili” olarak elbette benden daha Muğlalı ve daha hassasiyet sahibisinizdir... Söz konusu yazımda bir de “Muğla il merkezinin ne milletvekillerinden, ne belediye başkanlarından ne de il başkanlarından yüzü gülmedi gitti... Yatağan ve Ula'nın kabahati neydi...” demiştim.
Açık adres göstermemiştim. Alınmışsınız. Ardından “Milletvekili seçildiğim günden beri Muğla’nın yatırımları için nasıl mücadele verdiğimi bilen arkadaşlarımızın en başta gelenlerinden birisi olduğunuzun farkındayım.” demekte de haklısınız.. Bir “arkadaşınız” olarak sizi korumam gerekirdi..!
xx xx xx
Açıklamasında “18 yıldır AK Parti iktidarları dönemimizde Muğla’mıza 21 Milyar TL tutarında yatırım yapılmıştır. Bunun yaklaşık 6 Milyar TL’si son 2,5 yılda milletvekilliğim dönemimde Muğla’mıza kazandırılmıştır.” diyen .. “Yılda 1.2-3 milyar çok mu?” diye sormayacağım, Milletvekili Gökcan şöyle anlatmış:
“Sandras Suyu ile ilgili olarak da ilk günden beri bütün süreci yakından takip ettim. Süreçte ilgili olarak 2018 Ekim ayında Sandras Suyu projesini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a arz ettik. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ve dönemin DSİ Genel Müdürümüz Mevlüt Aydın ile defalarca görüşmelerde bulunduk. Dönemin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal ile 2018 ve 2019 yıllarında defaatle görüştük. DSİ 21. Bölge Müdürümüz Mehmet Akif Balta ile de Muğla’da toplantı yaparak, Sandras içme suyu kaynakları sondaj çalışmaları için sahada incelemelerde bulunduk. Daha sonra göreve gelen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız ve DSİ 21. Bölge Müdürümüz Göktuğ İlter ile de süreci yakından takip ettik. Görüşme ve takiplerimiz sonucunda Proje 2019 Yılı Yatırım ve Uygulama Programına alındı. Sandras Suyu; Sandras Kaynakları ve Gürsu Kaynakları olarak iki proje halinde yapımına başlanacaktır. 'Muğla İçme Suyu' projesinin toplam yatırım bedeli 500.000.000 TL’dir. Bu hafta 11 Ocak 2021 Salı günü de Bakanlık ve DSİ bürokratları ile tekrar görüştük. Yatırım bedelinin büyüklüğü nedeni ile yatırımın yarım kalmaması için Ocak veya Şubat ayında yayınlanacak yatırırım programı ile birlikte onaya sunulup, ihaleye çıkılacağı bilgisini aldık. DSİ Muğla Şube Müdürümüzle de aynı gün bu bilgiyi paylaşarak, hazırlıklı olmasını ve gelişmeleri takip etmesini istedik. Sürecin her aşamasını yakından takip ettiğimiz, yatırım programına aldırdığımız ve önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılması planlanan Sandras Suyu projesi için yazınızda belirtiğiniz yanlış anlamanın düzeltilmesini istemek en tabii hakkımızdır. Dünya ekonomisinde yaşanan daralmaya, bölgemizdeki sorunlara ve pandemi sürecine rağmen, Muğla’mıza çok sayıda yatırım ve hizmet kazandırdığımızı siz de biliyorsunuz. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklamamıza köşenizde yer vermeniz temennilerimle, hassasiyetiniz için tekrar teşekkür ediyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.”
xx xx xx
Milletvekili Yelda Erol Gökcan hanımefendi üzgünüm. Sabrınıza da hayranım. Ne kadar çok takipte kalmışsınız ama görememişiz. Sizde söz konusu yazımdaki “Devlet su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, projenin inşaat çalışmalarına 2017 yılında başlanacağını açıkladı.” ifademi görmemiş olmalısınız.
Anlatımınızdan iki defa bölge müdürü, iki defa genel müdür değiştiği anlaşılıyor. Nedense 2016'daki Genel Müdür Murat Acu'yu unutmuşsunuz..!
Bu kadar genel müdür, bölge müdürü değişirse olacağı budur... Sizin ne kusurunuz olabilir ki...
------------------------------ -----------------------------
GÜNÜN SÖZÜ: Ne gariptir ki toplum olarak, aklı yavaş olana değil de ayağı yavaş olana; yüreği kör olana değil de gözü kör olana acırız. —Halil Cibran
ÇİVİ
Muğlaspor'da Teknik Direktör istifa etmiş. Arkadaşım, “Futbolcular ne zaman istifa edecek?” dedi.
Beni Bi Gülmek Aldı: )))))